Foto: © The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc® – Pascal Tournaire
Bara ett par veckor kvar nu. Jag trampade snett förra helgen och det har varit några oroliga och smärtsamma vilodagar men nu har jag kunnat köra några försiktiga pass och det fungerar hyggligt. Inte optimalt med en skadad fot på tävlingen men jag hoppas det blir betydligt bättre fram tills starten.
UTMB körs i år för 10:e gången och behåller sin särställning som det mest kända bergsloppet i Europa. På senare år har det kommit en del lopp som är snäppet tuffare; t ex Tour des Geants och Swiss Iron Trail men när det gäller prestige, uppmärksamhet och atmosfär är UTMB fortfarande ohotat.
Innan UTMB skapades hade man kört en stafett runt Mont Blanc på mestadels vägar. När man 2003 skulle göra en nystart efter ett par års uppehåll blev det istället en solo-tävling på vandringsleder. Tävlingen blev snabbt populär och växte för varje år. “Först till kvarn”-registreringen nådde sin kulmen år 2008 då platserna tog slut på 9 minuter, efter det fick man börja med ett lottningssystem. 2008 var också det år som man förlängde banan lite för att komma upp i över 100 miles. Fler varianter har tillkommit och man kan idag välja mellan fyra lopp: UTMB (168km), CCC (100km), TDS (112km) och PTL (290km utan tävlan).
En sak som många deltagare uppskattar är det otroliga engagemanget som finns i byarna längs vägen, mitt i natten står folk ute och hejar entusiastiskt när man springer förbi. Michel Poletti, en av loppets grundare, berättar för mig att engagemang från orterna längs vägen var viktigt från början men att det har växt för varje år. Ett stor del av tävlingsorganisationens jobb är att underhålla goda relationer med de lokala myndigheterna, att underlätta deras jobb så mycket som möjligt och att motivera de frivilliga funktionärerna. I gengäld får orterna mycket bra marknadsföring och en positiv ekonomisk inverkan.
Tävlingarna har rullat på utan missöden förutom 2010 då UTMB fick brytas efter 3h p g a dåligt väder. Michel säger att det var rätt att bryta men att man lärde sig mycket och hanterade en liknande situation bättre 2011.
Antalet deltagare går inte att öka med hänsyn till säkerhet och miljöpåverkan, eventuellt skulle man kanske kunna utöka TDS något men man måste vara väldigt försiktig. På min fråga om hur vi löpare kommer märka av att UTMB fyller 10 år svara Michel att de försöker göra tävlingarna bättre för varje år och att årets förhoppningsvis blir de bästa någonsin.
The North Face har varit huvudsponsor sedan starten och det är nog inget man ångrar med tanke på loppets status, i år finns det också chans till vinst för den egna löparen Sebastien Chaigneau om han kan hålla undan för spanjorerna Iker Karrera och Miguel Heras.
Med fullmåne under första natten på årets tävling så finns det chans till en magisk upplevelse om bara vädret blir lite bättre än det varit de senaste åren. En pannlampa behövs trots allt och jag har turen att få låna en Petzl NAO, blir intressant att se hur nästa generation av intelligenta pannlampor fungerar.
/Erik
Tack för intressant läsning. Du glömde berätta hur du skadade foten..:)
//Martin
Väldigt välskriven artikel Erik. Du borde kunna skriva ett bra reportage om UTMB. Om jag var du skulle jag kolla med Runner’s World, som borde vara intresserade, särskilt som Jonas Buud skall springa. Lycka till med foten, loppet etc.
Tackar!
Foten skadades när jag i ett ögonblick av svagt omdöme spelade fotboll med familjen. Att man aldrig lär sig…